Å gå på turskøyter

Oversikt

Turskøyter er en aktivitet som opprinnelig kommer fra Sverige, men blir stadig mer populær i Norge. Takket være våre mange innsjøer fra nord til sør, har sporten et stort potensial i vårt land. Vi har imidlertid et ganske varierende klima i vårt avlange land. I sør kan det være vanskelig å finne sjøer med is og ikke minst sikker is. Lengre nord kan problemet være at sjøene er dekket med snø.

Det optimale er et varierende klima, der kulden gjør at isen legger seg, samtidig mildværet gjør at snøen smelter. Det gir en veldig bra is å gå på. Slike forhold kan oppstå langs hele kysten, mens det er kaldere i innlandet. Der kan man ploge løyper på elver og vanndrag.

Nordmenn har gått på skøyter siden vikingtiden. Skøytebladene ble da laget av dyreben og ble festet til foten med remmer. Øystein Magnussøn skal ha ment at han var den beste skøyteløperen, mens broren Sigurd Magnussøn (også kjent som Sigurd Jorsalfare) «ikke gikk bedre enn et naut», i følge Snorres Kongesaga.

De første skøytene av stål ble laget på 1850-tallet. Verdens første skøyteløp ble arrangert på fjordisen i Pipersvikbukta utenfor Akershus festning i 1863. Det internasjonale skøyteforbundet ble stiftet i 1892 og Norges Skøyteforbund ble stiftet i 1893. I dag er det en rekke skøyteklubber over hele landet.

På 1950-tallet kom skøytene som vi kjenner dem i dag, såkalte skoskøyter. Skoskøytene kom som lengdeløpsskøyter, kunstløpsskøyter og ishockeyskøyter. Enda senere kom langløpsskøyter, også kalt turskøyter. De fungerer etter samme prinsipp som langrennskiene. Skøytene er et system med skøyteblad, bindinger og sko.

Skøytegåing som mosjonsaktivitet har vært veldig populært i Sverige i mange år. Mange klubber arrangerer turer på naturis, som ledes av erfarne løpere som har ansvaret for vurdering av is og veivalg. Denne aktiviteten begynner nå også å vokse i popularitet i Norge.

 

Utstyr

Turskøytene er det sentrale i produktutvalget og består av altså sko/støvel, bindinger og skøyteblad. Ellers består et komplett utstyr fremfor alt av sikkerhetsfremmende produkter som ispigger, ispiker, staver, redningsliner, knebeskyttelse, albuebeskyttelse og hjelm.